Xerrada

Lluïsa Cunillé: entre l’ètica i l’estètica

Una conversa entre Ana Prieto Nadal i Adriana Nicolau
Data
02/02/2021
Horari

A les 18h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

Aquesta activitat anirà precedida de la lectura dramatitzada de l’obra breu La vergonya de Lluïsa Cunillé, a càrrec de Toni Casares.

Sobretot en els últims anys, les obres de Lluïsa Cunillé han fet referència a alguns dels esdeveniments polítics i socials més crucials del món contemporani: a Après moi, le déluge, la dramaturga parteix de l’explotació del coltan a les mines del Congo, els personatges d’El carrer Franklin fan les seves evolucions sobre el fons d’una onada salvatge de desnonaments, i l’innocent jove que vaga per Nova York a Islàndia es topa de ple amb les conseqüències de la crisi econòmica. És sabut, tanmateix, que el teatre de Cunillé és lluny del que es coneix comunament com a teatre engagé. La proposta dramàtica de l’autora, doncs, és una altra: una reflexió d’ordre existencial sobre els fils que uneixen les dimensions micro (les evolucions dels personatges i les relacions que els uneixen) i macro (el funcionament sovint injust i disfuncional de les estructures socials i econòmiques). Una reflexió, també, sobre les possibilitats del llenguatge teatral de bastir una estètica dels acostaments i les retraccions, dels compromisos i les omissions que els personatges fan en els seus intents de viure i de sobreviure. Una proposta, en definitiva, per materialitzar dalt de l’escenari una precària ètica d’allò que és humà.

En aquesta conversa entre Ana Prieto i Adriana Nicolau s’intentaran dilucidar alguns d’aquestes mecanismes, les seves materialitzacions i les seves variacions en l’obra de Lluïsa Cunillé.

Participants

 Ana Prieto Nadal

Llicenciada en Filologia Clàssica (UB) i doctora en Filologia Hispànica (UNED), s’ha especialitzat en l’estudi del teatre contemporani. L’assaig El teatro de Lluïsa Cunillé (Esperpento, 2016) constitueix una síntesi i destil·lat de la seva tesi doctoral. Ha participat en nombrosos congressos i ha publicat articles d’investigació en revistes especialitzades com Acotaciones, ADE-Teatro, ALEC, Anagnórisis, Don Galán, Pasavento, (Pausa.), Quimera, Revista de Literatura, Signa i Tropelías, entre d’altres. Coordina la secció de teatre de la revista Compàs d’amalgama i exerceix la crítica literària i teatral a Revista de Letras i Núvol. En l’àmbit de la narrativa, és autora de la novel·la La matriz y la sombra (Acantilado, 2002), guardonada amb el  premi Ojo Crítico de Narrativa, i ha publicat relats en diverses antologies.

 Adriana Nicolau

Adriana Nicolau Jiménez és estudiant de doctorat a la Universitat Oberta de Catalunya, on està enllestint la tesi Feminismes al teatre català contemporani (2000-2019) sota la direcció de Teresa Iribarren. És llicenciada amb Premi Extraordinari en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Teoria de la Literatura per l’École Normale Supérieure de París. Ha exercit com a lectora de català al Centre d’Études Catalanes de la Sorbona i ha publicat articles acadèmics sobre literatura, teatre i gènere a Tangence, Feminismo/s i New Theatre Quarterly, així com articles divulgatius a Tribuna feminista, Núvol i la Revista de Catalunya.

Modera

Josep-Anton Fernàndez

Josep-Anton Fernàndez és doctor en Llengües Modernes per la Universitat de Cambridge, i professor agregat de literatura catalana i estudis culturals a la Universitat Oberta de Catalunya. Entre 1993 i 2006 va ser professor titular d’estudis catalans a Queen Mary, Universitat de Londres, on va fundar i dirigir el Centre for Catalan Studies. Entre 2015 i 2018 va dirigir l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, des d’on va coordinar la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. La seva especialitat és la literatura i la cultura catalanes dels segles XX i XXI, els estudis de gènere i sexualitat i la crítica de base psicoanalítica. Entre altres llibres, és autor d’Another Country: Sexuality and National Identity in Catalan Gay Fiction i El malestar en la cultura catalana: La cultura de la normalització 1976-1999, i editor de volums com ara Funcions del passat en la cultura catalana: Institucionalització, representacions i identitat (amb Jaume Subirana). És guanyador del LVIII Premi de poesia Ausiàs March de Gandia (2020), amb el llibre L’animal que parla, que publicarà Edicions 62 el gener de 2021.

Amb la participació de: Ana Prieto Nadal, doctora per la UNED, especialista en l’obra de Lluïsa Cunillé, i Adriana Nicolau, investigadora a la UOC

Modera: Josep-Anton Fernàndez

El cicle Lluïsa Cunillé està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya.

Et pot interessar
Els personatges de Lluïsa Cunillé
Conferència a càrrec de Xavier Albertí
27/01/2021
Paraula i silenci: el llenguatge en Lluïsa Cunillé
Taula rodona virtual amb la participació d'Helena Buffery, Sharon Feldman i Laurent Gallardo
12/01/2021
Lectura dramatitzada Cicle Lluïsa Cunillé
Saturnal
de Lluïsa Cunillé
04/02/2021
Piedra y encrucijada
de Paco Zarzoso
Del 21/01/2021 al 31/01/2021