Curs

La paraula com a plataforma d’acció

Curs d’interpretació
Professor: Gabriel Calderón ,
Dates
De l'11/07/2017 al 15/07/2017
Dies
De dimarts a dissabte
Horaris
De 10h a 14h i de 15:30h a 17:30h (el dissabte, només matí)
Preu
325€ (dinar inclòs)
Més informació

Total hores: 28h
Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descomptes i promocions
Descripció del curs

Gabriel Calderón, actor, dramaturg i director, és un dels creadors escènics més internacionals d’Uruguai.

No hem de començar el text amb un NO. Encara menys si és una invitació, una convocatòria. No. Però és molt temptador començar com NO s’ha de fer. Entrar per la porta del darrere. Començar amb el peu esquerre.

Aquest no és un taller d’actuació creativa en el qual provarem diferents maneres de comprendre i fer un text, sinó que buscarem actuar de manera senzilla i concreta les propostes sorgides del text.

Tota la feina d’exploració tindrà com a objecte d’estudi la comprensió de la força provinent de la Paraula i la seva directa possibilitat escènica. Ens centrarem en les propostes i premisses que emanen del text per explorar les possibilitats interpretatives dels actors i les problemàtiques sorgides durant aquest investigació.

Mecanisme de treball
Cada autor proposa a través de les seves paraules una plataforma d’actuació i un joc dinàmic en relació a l’escena. Cada dia dedicarem dues hores a estudiar un mecanisme de comprensió teòric proposat per l’obra d’un autor dramàtic i, a continuació, durant quatre hores, l’aplicarem de manera pràctica en el treball i el desenvolupament de les escenes escollides, ja siguin d’aquell autor o d’un altre.

Les obres proposades per ser treballades són:

 • La vuelta al desierto de Bernard Marie Koltès
 • Claus Peyman se compra unos pantalones y luego nos vamos a comer de Thomas Bernhard
 • Yo estaba en casa y esperaba que llegara la lluvia de Jean-Luc Lagarce
 • Or -tal vez la vida sea ridícula- de Gabriel Calderón

Els autors i les temàtiques que es treballaran són:

 • Mite d’origen en l’escriptor i estudi sobre els començaments: el contracte segons Oz.
 • La paraula com a origen de l’acció: la plataforma d’actuació/diàlegs sords/monòlegs interromputs: experimentant Koltès.
 • El discurs i el pensament: l’exemple de Lagarce.
 • Els tres nivells del personatge: els nivells de Pinter.
 • La unitat dramàtica i els components tradicionals del drama: una visita a Shakespeare.
 • Possibles ritmes del llenguatge teatral: l’stacatto en Bernhard i els seus dramolettes.
 • L’autor com a primer actor/l’escriptor com a primer lector: la idea de Borges.
 • Teatre Claudio: algunes reflexions personals al voltant del teatre “feixista”.
 • La traducció com a escriptura dramàtica: acabant amb Piglia.

Requisits
Els participants en aquest taller hauran de venir el primer dia amb una escena apresa de memòria que els serà lliurada en el moment de la confirmació de la seva participació en el taller.

Aquest curs s’impartirà en castellà.

L’Obrador d’estiu de la Sala Beckett forma part del GREC 2017 Festival de Barcelona.

Gabriel Calderón

Dramaturg, director de teatre i actor. Ha escrit més de 20 obres de teatre i ha estat reconegut amb diversos premis, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura en dues ocasions: el 2011 per Mi pequeño mundo porno i el 2016 per Ex: Tal vez la vida sea ridícula.

El 2004 va ser becat per la Fundación Carolina per fer a Espanya el “Curs de professionals en dramatúrgia i direcció de teatre” i el 2009 va participar a la International Summer Residency for Emerging Playwrights del Royal Court Theatre de Londres. Des de 2011 és membre del Lincoln Center Theater Directors Lab i artista resident del Théâtre des Quartiers d’Ivry de París, França.

Les seves obres s’han representat a Argentina, Brasil, Espanya, França, Estats Units, Mèxic, Panamà, Costa Rica, Equador, Bolívia i Perú. Els seus textos s’han traduït al francès, alemany, anglès, grec i portuguès. Amb els seus espectacles ha participat en reiterades oportunitats en festivals internacionals de teatre d’Amèrica i Europa. Ha fet conferències, classes i seminaris a Argentina (Seminario Iberoamericano de dramaturgia creativa coordinat per Mauricio Kartun/ELTI- Encuentro Latinoamericano de Teatro/Biblioteca Velez Arfield), Brasil (Sao Paulo-Nucleo de Dramaturgia do British Council SP/Universidad de Santa Catalina), Xile (Universidad de Chile/Universidad Finis Terrae/Universidad Católica), Cuba (Casa de las Américas/Festival Mayo Teatral), Mèxic (Guadalajara Festival de Lecturas/DF Transdrama), França (Nouvelle Sorbonne Paris 3/Casa de Amerique Latine/Theatre Quartier d’Ivry/Université Paul Valery), Israel- Palestina (Jerusalem-Teatro Nacional Palestino) o Suïssa (Lausanne-HETSR La Manufacture/Haute Ecole de Théâtre de Suisse Romande).

Actualment treballa activament al Teatro Nacional de Mòdena, amb a la Fondatzione Teatro de Emilia Romagna i a l’Escola Yolanda Gazzerro de Mòdena.

Informació important

L’admissió es farà segons l’ordre d’arribada de les sol·licituds i la valoració del currículum, que cal enviar (amb fotografia inclosa), omplint el formulari de la dreta.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs, que cal abonar en el termini d’una setmana un cop rebut el mail d’acceptació corresponent.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se a un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.

Et pot interessar
Cada moment de la vida quotidiana és polític
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 13/07/2017 al 15/07/2017
Del subconscient a la pàgina
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 10/07/2017 al 12/07/2017
Conversa, diàleg, digressions i màquina de conversa: al voltant de la paraula
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 06/07/2017 al 08/07/2017
La faula política
Curs avançat d'escriptura dramàtica
Del 11/07/2017 al 15/07/2017